Goedemorgen! Dit is het belangrijkste nieuws van maandagmorgen en het afgelopen weekend:

1. De Nederlandse huizenmarkt lijkt iets af te koelen. Het Kadaster registreerde in november 19.647 verkochte woningen, 2,5 procent minder dan de maand ervoor.

Kijk je op iets langere termijn, dan is november nog steeds een topmaand. Er wisselden in de afgelopen maanden gemiddeld meer woningen van eigenaar dan in de tien jaar ervoor. Het effect van de lage rentetarieven op de kooplust lijkt voorlopig nog niet uitgewerkt.

2. Tussenpersonen moeten duidelijk maken aan consumenten hoeveel provisie ze krijgen op schadeverzekeringen. Althans, daar is toezichthouder AFM voorstander van – net als het Verbond van Verzekeraars en de Consumentenbond, zo meldt het FD.

Tussenpersonen zelf zijn niet enthousiast. Directeur Enno Wiertsema van brancheorganisatie Adfiz vindt volledig transparantie over provisies op schadeverzekeringen onnodig, omdat in tegenstelling tot voormalige woekerpolissen, bij schadeverzekeringen geen sprake zou zijn van excessen.

3. Terwijl de bitcoin zondag nieuwe recordniveaus neerzette dicht bij de 20.000 dollar, gedreven door het vooruitzicht dat een tweede Amerikaanse beurs de handel in termijncontracten (futures) op bitcoin gaat aanbieden, klonken er ook weer sceptische geluiden.

Grootbank ING stelt maandag in analyse dat de technische opzet van de bitcoin het onmogelijk maakt voor de cryptomunt om een betaalmiddel voor de massa te worden. Bitcoin kan hooguit een 'nicheproduct' worden om vermogen te bewaren. Maar ook dat rust in de optiek van ING-econoom Teunis Brosens volledig op geloof in de unieke waarde van de bitcoin. Immers, als opslag van waarde is de beschikbaarheid van alternatieve cryptomunten in beginsel oneindig.

"The value of Bitcoin is based on perceived scarcity only, because in reality, cryptocurrency is in endless supply."

Econoom Brosens concludeert daarom dat het huidige enthousiasme over de bitcoin nog makkelijk kan omslaan. Hij verwacht dat het nog even duurt voordat "deze realiteit duidelijk wordt voor bitcoinbeleggers." Als bitcoin bijvoorbeeld 1 procent van het mondiale betalingsverkeer zou kunnen dekken - wat al een hele prestatie zou zijn - is de cryptomunt volgens de ING-econoom met 18.000 dollar al hoog gewaardeerd. Er zijn echter ook tal van scenario's denkbaar - van overheidsregulering tot verlies aan interesse door beleggers - waarin de bitcoin terugzakt naar een waarde van nul.

4. IKEA is fiscaal gezien voor een groot deel Nederlands. En gelet op de discussie over belastingontwijking van multinationals wil de Europese Commissie naar de praktijken van IKEA gaan kijken. Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging kondigt maandag het officiële onderzoek aan, zo meldde de Financial Times zondag. Lees hier meer over de fiscale constructie die IKEA in Nederland gebruikt.

5. Van een vijandige overname door het Franse Atos moest digitaal beveiliger Gemalto niets hebben. Maar voor 4,6 miljard euro wil Gemalto zich wel overgeven aan een ander Frans bedrijf, technologiereus Thales. Laatstgenoemde regelt bijvoorbeeld onder meer het onderhoud van het Nederlandse ov-chipkaartsysteem. Als de overname van Gemalto doorgaat, verliest de Nederlandse beurs een topfonds uit de AEX-index. Volg hier de koers van Gemalto op finanzen.nl.

6. Het gaat hard tegen hard in het onderzoek naar de Russische connecties van de Amerikaanse president Donald Trump. Speciaal aanklager Robert Mueller heeft volgens een advocaat van Trump op illegale wijze e-mails in handen hebben gekregen voor zijn onderzoek. Vraag is of het conflict zo hoog oploopt, dat Trump reden ziet om Mueller te ontslaan.

7. Nederland kan goed profiteren van de Brexit, zegt risicoconsultant Jeroen Meijer van Control Risks tegen het FD. Voor bedrijven die vanwege de Brexit willen verkassen naar het Europese continent heeft Nederland veel te bieden. "De talenkennis, het opleidingsniveau en ook het gegeven dat populistische partijen dit jaar niet de ruimte hebben gekregen die was verwacht, maken het land aantrekkelijk."

8. Een doorsnee gezin gaat naar de Blokker, Hema of IKEA voor een nieuw servies, maar daar kun je als koning natuurlijk niet mee aankomen bij een staatsbanket. Daarom hebben Willem-Alexander en Máxima een nieuw set aangeschaft ter waarde van "enkele tonnen", aldus De Telegraaf. Op de Delfts blauwe borden, schalen en kopjes staat een monogram van de letters W en A van Willem-Alexander en de M van Máxima. Het hagelnieuwe servies is tot 8 januari te zien in Paleis Het Loo.

Dit waren de best gelezen verhalen op Business Insider van het weekend: